Woonboerderij G²

Type Renovatie woonboerderij 1932
Categorie Renovatie
Opdrachtgever Particulier
Locatie Hoevelaken
Status Opgeleverd
Inhoud 1000 m3
Periode 2019-2020

Eigentijdse rauwe woonboerderij

De woonboerderij uit 1932 is een echte eyecatcher in de omgeving. Het ruime landelijke kavel, met een eigen boomgaard, wordt omsloten door recente nieuwbouw. Het meest in het oog springend is hierbij de moderne schuurwoning bij de buren. Deze gehele authentieke context vroeg om een reactie.

Context

Als opgave is gesteld hoe het ontwerp voor de renovatie van de woonboerderij op al deze facetten in dient te spelen. Tegelijkertijd vraagt het om aansluiting op de structuur en uitstraling van het bestaande object. Het antwoord wordt gegeven door middel van twee zorgvuldig gepositioneerde ingrepen in het volume.

Nieuwe situatie

Ter plaatse van de entree is er een introvert gebaar gemaakt. Daarentegen opent het volume zich aan de andere zijde op extraverte wijze. De eigentijdse erker zorgt voor maximale verbinding met buiten en een wijds uitzicht richting de boomgaard. Daarnaast versterken de ingrepen het interieur doordat waardevolle elementen worden uitgelicht.

Moderne erker in cortenstaal

De cortenstalen afwerking geeft de erker een eigentijdse rauwe uitstraling. Deze sluit moeiteloos aan op de rauwe bestaande gevels en de tinten uit de omringende nieuwbouw. Modern en duidelijk waarneembaar is er een interessante relatie ontstaan met de directe omgeving.

Mogen we even binnenkijken?

click for more

Oude situatie

Nieuwe situatie

Alles draait om de houtconstructies

De woonboerderij is zo ingedeeld dat de houten constructies zo veel mogelijk zichtbaar worden. De balken en kolommen komen overal terug in het ontwerp. Door de minimalistische afwerking springen deze karakteristieke elementen extra in het oog. De kolommen waar vroeger de koeien tegenaan schuurde, geven nu het stoere karakter aan het interieur.

click for more

Het lukte ons niet om én het perfecte plaatje creëren én alle authentieke details van de boerderij te behouden. Dat het Bennie wel is gelukt, is heel knap. Al onze wensen zijn gerealiseerd

Gerard en Geralda, opdrachtgevers Woonboerderij G²

Publicatie

Excellent Woonmagazine – uitgave 3 2022

Start uw project richting woongenot

Wij maken graag kennis met u! We verdiepen ons in uw wensen en vertellen alles over het hele traject. Het resultaat is een maatwerk gebouw dat uw verwachtingen overtreft. Is het gevoel van beide kanten goed? Laten we wat moois maken!

Volgend project bekijken Recreatiepark Releave Heeze