Gooische villa met stucwerk, hout en riet in Lunteren

De levensduur van een rieten dak

Een rieten dak is een prachtige en duurzame optie voor bijna alle woningen. We snappen dat een rieten dak een grote investering is. Daarom willen we je graag helpen begrijpen hoe lang een rieten dak meestal meegaat, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Een rieten dak zou een minimale levensduur moeten hebben van 25 jaar. Dit kan oplopen tot maar liefst 40 jaar of langer. 

Wat beïnvloedt de levensduur van een rieten dak?

Voorwaarden voor een lange levensduur van het rieten dak begint bij een goed ontwerp. Daarnaast dient het vakkundig aangebracht te worden en goed onderhouden. Maar er zijn echter nog meer factoren die de levensduur van een rieten dak beïnvloeden, waaronder de kwaliteit van de rietmat, de constructie van het dak en de weersomstandigheden waaraan het blootstaat.

1. Ontwerp

Het belangrijkste van een ontwerp met een rieten dak is de hellingshoek van het dakvlak. Hoe steiler het dak, des te beter wateren de rietstengels af. Een vlak dak blijft vanzelfsprekend langer nat. Hierdoor wordt het kwetsbaarder voor mossen en algen. Deze belemmeren de natuurlijke ventilatie, waardoor vocht minder goed weg kan. Dit zorgt voor slijtage of zelfs rot.

2. Vakkundige rietdekker

Hoe meer zorg en aandacht er besteedt wordt aan de leg van het rieten dak, hoe langer het mee zal gaan. Daarnaast is ook de keuze voor het type riet erg belangrijk. Wij werken alleen samen met rietdekkers met een zeer hoog kwaliteitsbesef. 

3. Vakmanschap van de aannemer

De juiste opbouw en uitvoering van de dakconstructie is van grote invloed op de levensduur van een rieten dak. Een goed ontworpen en gebouwd dak zal uiteraard zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur van het riet.

4. Locatie

Een rieten dak op een woning midden op een uitgestrekt gebied zal sneller drogen dan hetzelfde dak op een woning gebouwd tussen de bomen. Bomen zijn blokkades tegen zonneschijn, toch en wind. Dit belemmerd de droogsnelheid van het riet.

5. Voldoende onderhoud

Hoe beter het dak onderhouden wordt, hoe mooier het blijft en hoe langer het mee zal gaan. Onze rietdekkers kunnen je adviseren qua onderhoud of je volledig ontzorgen middels een onderhoudscontract.

Conclusie

Een rieten dak is een prachtige en duurzame optie voor bijna alle woningen. Door het laten onderhouden van een rieten dak kun je er zeker van zijn dat je investering voor de lange termijn meegaat.

Rietgedekte villa’s van Studio Bennie Jansen

Studio Bennie Jansen is gespecialiseerd in het ontwerpen van exclusieve woningen met riet. Met veel ervaring bieden wij een unieke en complete service voor het realiseren van jouw droomwoning. Onze ontwerpen kenmerken zich van moderne tot landelijke stijlen. We werken samen met onze klanten om al hun wensen te verwezenlijken. Kies voor kwaliteit en stijl en laat je inspireren door onze projecten met een rieten dak.

Over ons

Wij ontwerpen, adviseren en begeleiden het hele traject. Jouw wens staat centraal. Wij bieden maatwerk, van ontwerp tot en met de begeleiding van de bouwfase. Ons uitgebreide netwerk van deskundige vakspecialisten garandeert kwaliteit. Wij zijn je eerste aanspreekpunt tijdens het hele traject. Korte communicatielijnen, waarbij je volledig wordt ontzorgd. Samen werken we toe naar het maximale eindresultaat.

Start je project richting woongenot

We maken graag kennis met je! We verdiepen ons in je wensen en vertellen alles over het hele traject. Het resultaat is een maatwerk gebouw dat je verwachtingen overtreft. Is het gevoel van beide kanten goed? Laten we wat moois maken!